DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Introduktion "Så du vill bli en dj..."

Introduktion 
 "Så du vill bli en dj..."

Kort introduktion
Så du vill bli en sån där kille eller tjej som ska stå och göra alla folk på dansgolvet glada och få dem och dansa? Det är faktiskt svårare än vad man tror och innan du har börjat spela ute kommer du ha lagt ut åtskilliga tusenlappar på utrustningen du använder dig av. Därför är det väldigt viktigt att du vet från början att det är just deejaying du vill syssla med. Personligen tycker jag att du skall försöka hitta en aktiv dj i din vänskapskrets som du komma hem till och göra lite 'hands on' på utrustningen som han/hon använder. Eller så kan du göra som jag gjorde, köpte ett billigt mixerbord av en polare för några hundralappar och kopplade in min cd-spelare och en cd-freestyle (självklart utan pitch-control) och försökte mixa låtar.

Om du gör så och fortfarande tycker att det är roligt efter några månader kan du vara ganska säker på att du kommer fastna för att dj:a. Då kan du köpa bättre utrustning och kanske gå över till vinyl (läs längre ner om skillnader på att spela på cd och vinyl).

Vad ska man ha för förkunskaper?
Enligt mig behöver du inte några direkta förkunskaper utom att du ska ha ett brinnande intresse för musik. Taktkänsla är ju vara väldigt bra att ha som dj. Men har du inte någon bra taktkänsla nu så är det inte värre än att du får träna upp den. Du måste också lära dig hur låtar är uppbyggda så att du vet på vilka ställen du skall mixa på.

Ska jag välja cd eller vinyl?
Det här är nog den vanligaste och mest svårsvarade frågan som finns inom dj världen.Om du frågar en vinyl-dj om du skall välja cd eller vinyl kommer han med rätt stor sannolikhet svara vinyl, frågar du en cd-dj vad du skall välja kommer han nog svara cd. Det bästa är om du prövar på själv att spela på cd eller vinyl. Detta kan du göra antingen i en dj affär eller hos någon polare. Detta för att det är det är bäst om du själv får bilda dig en uppfattning av vad du tycker är roligast att spela på. Detta för att en av de viktigaste punkterna är att du ska ju ha roligt medan du jobbar.

De flesta av oss har idag oftast mer cd-skivor hemma än vinyl, så även det här är en pengafråga. Självklart går det att kombinera cd och vinyl. Men tänk också på att det är en hel del discon/klubbar/krogar som inte har vinylspelare i sina djbås. Bor du i en mindre stad så blir det självklart svårare att få tag på vinyl det finns ju inte så många skivaffärer som säljer vinyl längre tyvärr. Detta kan du iofs lösa genom att köpa skivor från internet.

Sedan beror det ju självklart vad du skall spela för typ av musik. Ska du spela mest mainstream så är det bättre att satsa på cd. Vill du däremot spela mycket underground så ska du satsa på vinyl där den senaste undergroundmusiken oavsett genre kommer ut. Om du har bestämt dig för att spela på cd men vill spela underground rekommenderar jag att du köper ett turntable och en cd-brännare och har hemma. Då kan du rippa från vinyl och bränna detta på cd.

De flesta hip-hop/rap/rnb/soul djs spelar på vinyl detta för att du kan leka mer med skivspelaren (även kallad turntable) än cd:n. Det är t.ex. extremt svårt att scratcha med en cd :). Har du bestämt dig för att spela hip-hop så kan du läsa mer om turntableism på Sveriges absolut bästa turntableism sida, DJ Battle.

Att tänka på när du mixar:

 • Tänk på att låt a och låt b ska ha samma volym.
 • Pitcha inte för mycket. Inte mer än runt 3%.
 • Mixa inte refränger eller sånger med varandra, det låter mkt dåligt.
 • Om du märker att mixen du håller på med låter som solvalla (massor av dunk) bryt över till låten du försöker mixa med eller byt tillbaka till låten du hade från början.
 • Du behöver inte stå och beatmixa hela kvällen. Du kan göra Slam och Cut mixar också. Variera dig lite, det låter bättre!
 • DJ Watch

  Dj A-baz (34 år)
  Stockholms län / Sundbyberg

  Topplistor

  V21

  av DJ Thorbjörn för 2 år sedan

  Justin C - Elvin ( Original Mix )

  av justin ckmk för 2 år sedan

  Sommarlista

  av DjFrex för 3 år sedan

  Current favorites, June 2015

  av Lugg för 3 år sedan

  Hardstyle

  av Shisla för 3 år sedan

  Sponsorer / samarbetspartners:

  United DJ