DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Ljusskolan Del 1 - Inledning

Ljusskolan 
 Del 1 - Inledning

Markus Johansson, ljustekniker/designer på Event och Nöjesteknik kommer i några delar att berätta om sitt synsätt på ljussättning för klubb och eventscener.

Inledning

Många ser på ljussättning som konst och som ett sätt att förverkliga sig själv. För min egen del handlar det mest om att ta fram en ljussättning som fyller sitt syfte.
 
I den här kursen tänkte jag redogöra för de grundläggande begreppen och om mina åsikter kring ljussättning. Som i många andra discipliner, så är tycke och smak en av de största betygssättarna. Det gör att det egentligen inte finns några rätt eller fel, utan bara bra eller mindre bra. I den här kursen ska jag försöka förmedla till dig vad jag, med hjälp av min erfarenhet, kommit fram till är bra skit.

I den här skolan kommer du säkert stöta på en massa ord och utryck som du inte känner igen. Vänd dig då till vår FAQ där förklaras mer om varje del.
 
Ljudsättningens grundfrågeställning
När jag gör mina ljussättningar på events eller klubbar brukar jag alltid börja med att fråga mig, vad är syftet? Ska de vara ett mingel, en medryckande presentation, eller kanske både delarna. När man definierat syftet får man göra en ljussättning som är tillräckligt kompetent för att fylla detta syfte.
Jag brukar dela in mina ljussättningar i tre kategorier, som alla har varsin uppgift:
 
Miljöbelysning
Belysningen i lokalen, som ibland syftar till att göra lokalen mysig och stämningsfull, eller ibland bara är till för att rent praktiskt lysa upp så att man ser varandra i lokalen.

Grundeffektbelysning
Med detta begrepp kommer man in på den del där själva showen sker.  Vid ett event handlar det om scenen och på en klubb om dansgolvet.
Med grundeffektbelysningen menar jag de ljus som lägger grunden till effekterna och upplevelsen av showrummet. Ofta använder jag armaturer med stor spridning och många färger som används för att skapa den övergripande stämningen i showrummet. Till exempel wash-movingheads, kanor eller fressneller.

Effektbelysning
Denna belysning är den del som ger upplevelsen i stil med ”wow”, eller kanske ”Shit va nice”. När jag vill åstadkomma detta kan det vara allt från att använda moonflowers till att jobba med movingheads. Jag vill oftast ha armaturer med relativt små och intensiva strålar, gärna med gobos och färgväxlare. Det är egentligen bara syftet som avgör vilka verktyg man ska använda för att uppnå målet.

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

Topplistor

V21

av DJ Thorbjörn för 2 år sedan

Justin C - Elvin ( Original Mix )

av justin ckmk för 2 år sedan

Sommarlista

av DjFrex för 3 år sedan

Current favorites, June 2015

av Lugg för 3 år sedan

Hardstyle

av Shisla för 3 år sedan

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ