DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

DJ Portal - Ljusskola Ljussättningen i praktiken

DJ Portal - Ljusskola 
 Ljussättningen i praktiken

Jag har förstått att många som besöker den här sidan jobbar i nöjesbranschen på något sätt, främst som discjockeys eller som föreståndare på klubbar runt om i landet.

Miljön
När det kommer till att ljussätta i denna miljö tycker jag det är viktigt att tänka på att ljus är ett av de effektivaste sätten att skapa stämning. Nya tekniker som LED-tekniken gör de möjligt att färga väggar och föremål i vilken färg som helst och sedan växla mellan ett näst intill oändligt antalfärger. Utnyttja denna nya teknik, led utrustning behöver inte vara så extremt dyrt och det finns många ”lågbudget”-prylar ute på marknaden som fungerar mycket bra. 
 
Dansgolvet
Det är min absoluta åsikt att det i dagsläget inte finns någon ekonomisk anledning att köpa in något annat än movingheads till sitt dansgolv. Förr i tiden kostade denna teknik mycket pengar och de billigare alternativen var mycket dåliga, det har förändrats och idag kan du slänga upp 6 movingheads på dansgolvet och komma undan för under 40 000 kronor. 
 
I dom miljöer där det är praktiskt omöjligt att sätta upp movingheads på grund av takhöjd med mera tycker jag att scannarar är att fördra. Dessa såkallade rörliga-armaturer har blivit så billiga att fasta flowereffekter som moonflowers, punshier osv framtår som omoderna. 
 
Undvik scanner-flower-effekter
Eftersom det här är min ljusskola och jag får säga vad jag tycker så vill jag passa på att höja ett varnande finger för så kallade scanner-flowereffekter. Alltså en flowereffekt med spegel på, som finns i massa olika varianter och utförande. Dessa effekter är inte lämpliga som del i en större ljussättning då dom rent visuellt ”tar mycket plats” därför tycker jag att man endast ska använda dessa om man jobbar som mobil-jocky och vill ha ett snabbt, kompakt och relativt snyggt sätt att ljusstätta vid sitt gigg.

Less is more
Ett av de absolut största misstaget man gör, framför allt som klubb och folkparksförvaltare, är att man sparar sina gamla effekter ifrån förr när man nyinvesterar. ”Dom sitter ju ändå i taket så dom kan väl sitta kvar?” Nej! Med det resonemanget skulle du kunna vara klubbchef på en finlands-färja istället.

Jag har sett på tok för många gamla folkparker och klubbar som har kvar gamla pin-spotar, kanor och spining-effekter ifrån 80-talet i taket. Tillsammans med dessa sitter 10 stycket toppmoderna movingheads. Det är lite som att sätta världens fulaste gamla Volvo-fälgar på en Porsche, eller kanske som att låta Thomas Brolin spela i landslaget för att han var bra på fotboll under 90-talet. 
 
Mitt tips och råd är följande, ska du investera i ny utrustning, låt inte dina gamla prylar sitta kvar och ta plats om dom inte fyller ett viktigt syfte. 
 
I och med detta vill jag tacka för uppmärksamheten och önska dig lycka till med ljussättningen!

Har du frågor eller skulle vilja ha min hjälp med något tveka inte att kontakta mig via
massupport.se 
 
Markus Johansson
Event och Nöjesteknik

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

Topplistor

V21

av DJ Thorbjörn för 2 år sedan

Justin C - Elvin ( Original Mix )

av justin ckmk för 2 år sedan

Sommarlista

av DjFrex för 3 år sedan

Current favorites, June 2015

av Lugg för 3 år sedan

Hardstyle

av Shisla för 3 år sedan

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ