DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

DJ Portal - Ljusskola Ljussättningens grunder

DJ Portal - Ljusskola 
 Ljussättningens grunder

Vilken utrustning krävs då för att lyckas med sin ljussättning, egentligen behöver man inte en massa prylar och ett jätte avancerat ljusbord. Det kan gå lika bra med billiga och genomtänkta investeringar istället.

Grunden för modern ljusstyrning
Oavsett vilket så är tekniken den samma, ljussättningens teori fungerar likadant om du har 2 armaturer som om du har 250 armaturer. För i tiden fanns massa olika standarder för hur man styrde och kontrollerade sina ljuseffekter, men nu när marknadens aktörer insett fördelarna med ett gemensamt protokoll har man kommit fram för en standard kom kallas DMX 512.

Dimmern - Trotjänaren
Dimmer är ett av de mest centrala begreppen i all ljusstyrning. Det är precis en sån som man har på väggen hemma, men den dimmer man använder i event/klubbsammanhang har oftast kapacitet att hantera mellan 1-24 olika kanaler. Dimmern använder man till glödlampor som oftast sitter i PAR-Kanor, Fressneller, Profilstrålkastare och mycket mer. Varje kanal på dimmern styrs av sin DMX-kanal och tonas upp och ner beroende på värdet på denna kanal.

DMX 512
Är en standard för styrsignal som används av i stort sätt alla leverantörer av ljusutrustning så som dimmrar, armaturer och ljusbord.

DMX-signalen skickas ifrån ljusbordet och tas sedan emot av de enheter som finns inkopplade i den serie av effekter, dimmrar osv. som kopplats in. En DMX-serie kallas för en DMX-Värld och består av högst 512 kanaler. Dessa 512 kanaler får var för sig ett värde på mellan 0-255, där 255 är maxvärdet. 
 
Säg att vi ska styra en väldigt enkel scanner med en shutter till lampan, en motor till spegeln som bara rör sig vertikalt och ett färghjul. Det är 3 saker som man vill kunna påverka, därför behöver denna scanner 3 DMX-kanaler för att fungera. Det skulle kunna vara såhär:


 

CH 1
Lampan där ett DMX-värde mellan 10-20 tänder lampan och
20-255 är dimmern till själva lampan.

CH 2
Den vertikala motorn till spegeln är i sitt absoluta vänsterläge vid DMX-värdet 0 på kanal ett och vid sitt absoluta högerläge när kanal två får DMX-värde 255. Sen beroende på DMX-värdet på kanalen pendlar spegeln fram och tillbaka.

CH 3
Denna kanal används till färghjulet som har tex totalt åtta färger. Beroende på vilket värde färghjulet får så roterar de till ett visst läge och där finns en färg som ljusstrålen passerar igenom.

 

 Detta exempel ska bara ses som teoretisk då en scanner oftast har kanaler till optik, horizontal spegelrörelse osv.

Eftersom varje DMX-Värld har 512 kanaler så måste man välja vilken kanal scannern ska finnas på. Den skulle till exempel kunna ställas in på kanal 1. Då skulle kanal 1 ifrån ljusbordet påverka kanal 1 på scannern. Det skulle lika gärna kunna vara så att man ställer in scannern på kanal 250, då skulle kanal 250 på ljusbordet påverka kanal 1 på scannern.

Det verkar krångligt med alla dessa värden hit och dit, men med de flesta ljusbord idag behöver man egentligen inte bry sig om detta. Ljusborden hanterar själva så kallad tilt och panorering och många har även palleter för färger, gobos, optikinställningar osv. Många av de moderna ljusborden kan också hantera flera världar. Då kopplar man två separata serieslingor med armaturer, som tillsamman kan innehåll upp till 1024 DMX-kanaler.

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

Topplistor

V21

av DJ Thorbjörn för 2 år sedan

Justin C - Elvin ( Original Mix )

av justin ckmk för 2 år sedan

Sommarlista

av DjFrex för 3 år sedan

Current favorites, June 2015

av Lugg för 3 år sedan

Hardstyle

av Shisla för 3 år sedan

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ