DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Recension Numark CDN-90

Recensioner CD-Spelare 
 Numark CDN-90

Recenserad av Yannelos
2002-11-01
Fakta:
Spänning: 230V/50 Hz
Vikt: 7 kg
Mått: 483 x 88 x 234 mm
Mått panel: 483 x 132 x 74 mm
Antal rackenheter: 5
Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz
Pitch med/utan KEY/Mastertempo: +/-6/12/25/100%
Pitchbend: +/- 5% extra
Startsnabbhet: 0.01 sek. max (varje gång)
Short Access Time: 1.7 sek. max (nästa låt)
S/N ratio (IHF-A): 94 dB
CDR & CDR-W kompatibel
Close protection: 30 sek

Numark CDN-90 är tänkt att ta efter CDN-88 och bli Numarks nya top-of-the-line modell och visst har numark lyckats att göra en riktigt grym CD-spelare, med en mängd funktioner såsom: inbyggda effekter, automatiskt bpm räknare, mastertempo, dubbla loopar och minne för 3000 cuepunkter m.m. har den allt en cd-spelare behöver och lite till. Andra skillnader mellan CDN-90 och CDN-88 är att CDN-90 inte har ett lika "kladdigt" utseende som 88:an, effekterna är mer lättåtkomliga och designen är mycket snyggare. Den har även utrustats med två vita lampor över varje cd-släde något som gör att det är enkelt att se vilken skiva som ligger i vid dåligt ljus som är mer än regel än ett undantag på discon.

BPM-räknaren
Till min stora förvåning klarar BPM-räknaren att räkna ut rätt BPM på 17 av 20 st låtar på en skiva med blandad musik, de låtar som CD:n räknade fel på var felet på 2 av dem mindre än 1 BPM. BPM räknaren fungerar alltså riktigt bra och vill man vara riktigt lat så har den även en s.k. "auto-bpm", en funktion som gör att båda låtarna går i samma takt. Om du är nybörjare så skall du nog akta dig lite för den hör funktionen då den gör att du kan stirra dig blind på BPM räknaren och om du sedan skall spela på en cd-spelare som inte är utrustad med en bpmräknare så kommer du inte kunna sätta mixarna lika bra.

Cue-minne
Något som snabbar upp arbetet avsevärt är att cd-spelaren sparar 3000 cuepunkter så om du väl har satt de cue-punkter du vill ha på en skiva så går det mycket snabbare nästa gång du ska spela skivan eftersom du slipper lägga in cuepunkterna på nytt.

Display
Displayen är blå, något som gäller för att Numarks kommande lite mer top-of-the-line modeller. Den ät otroligt lättläst och storleken på displayen är lika stor som på tidigare modeller.

Loop
Varje CD är utrustad med två loopar som du kan hoppa mellan så snabbt att det inte märks, det spelar ingen roll om den ena loopen är på spår 2 och den andra på spår 5. Loopen funkar utmärkt och du kan t.ex. bygga "egna" lite längre mixar av låtar genom att kunna loopa på två specifika ställen. Loopen är självklart utrustad med en "stutter".

Effekter
Det finns ett flertal effekter på CD:n och de flesta går inte att beskriva utan man gör bäst i att lyssna på dem :). Men jag skall iaf göra ett försök.

Scratch
Scratcheffekten är precis som det låter en effekt för att scratcha med, då jag scratching inte är riktigt min grej kan jag inte bedöma om den funkar bra eller dåligt, men den går helt klart att använda om man vill "leka" lite med skivan man spelar och det låter bra. Den funkar på så sätt att du använder jog-ratten för att scratcha och när du väl släpper den så fortsätter skivan att spela.

Phaze
Det här är en rätt svår effekt att beskriva men den gör så att ljudet blir "burkigare" i karaktären, det blir en tuff effekt om du ökar effekten mer och mer samtidigt som du mixar in nästa låt.

Sonar
Låter ungefär som phaze.

Slide
Höjer tonarten/hastigheten på låten så att du kan få det att gå riktigt snabbt eller riktigt långsamt. Du kan t.ex. få någon med en riktigt fet basröst att låta som Kalle Anka om effekten är användbar låter jag vara osagt.

Echo
Ekar din låt i takt till basen!

Chop
Chop-effekten hackar upp din låt i 1, 2, 4, 8, 16, 32 eller 64:e delar om du timar in den här funktionen rätt så får du ett "strobande" ljud och en riktigt tuff effekt som är användbar.

Isolate
Tar bort bas eller diskant och fungerar som en rotary-kill mycket bra att ha om ditt mixerbord inte har denna funktion.

Reverese
Ett enkelt tryck på reverse knappen gör att låten som spelas börjar spelas baklänges.

Alla effekter är utrustade med en hold-knapp som gör att du kan frysa effekten.

Pitch
Pitchen är ställbar mellan 6%, 12%, 25% och 100%. Den är även utrustad med master-tempo. Funktionen fungerar annars som på numarks äldre modeller, det finns en knapp som du kan använda till pitchbend men det går även bra att använda joghjulet, tänk bara på att koppla ur "search" funktionen annars kan det bli fel.

Uppdatera cd-spelaren med senaste programvaran!?
CDN-90 kan även uppdateras via en cd-rom! Det går till på sätt att du sätter in cd-skivan med den nya mjukvaran i cd-spelaren och trycker på play. Detta är riktigt bra då du alltid kan ha den senaste versionen av mjukvaran så att cdn är så stabil som möjligt, du slipper m.a.o. att lämna in den för en uppgradering på en verkstad.

48-sekunder anti-chock
Som på numarks tidigare CD-spelare är även CDN-90 utrustad med en anti-chock vilket gör att cd-spelaren inte är lika känslig för vibrationer och skakningar.

Sammanfattning
Skulle jag köpa en cd-spelare idag skulle jag inte tveka att köpa en Numark CDN-90, den har allt du behöver och lite till. Priset på ca 14 000:- är väl inte sådär jättefarligt om man ser vad man får för pengarna.

Plus
· Displayen
· CD-spelaren
· Designen
· Funktionerna

Minus
· Inget speciellt

Ett stort tack till Starfelt som lånade ut exemplaret till oss!

Betyg

Besökarnas betyg

Betyg: 9,3/10
Antal röster: 65

Sätt ditt egna betyg, klicka på stjärnorna!

Kommentarer

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

googleads

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ