DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Recension Pioneer DJM-600

Recensioner Mixerbord 
 Pioneer DJM-600

Recenserad av DJ Wëstje
2001-11-24
Snabb fakta:
Ingångar: 5Line, 2CD, 3Phono
Utgångar: master, booth, balanserad, rec
Övrig: 2mic Send/Return
Vikt: 6.6kg
Dimensioner: 320(B)x372(D)x107(H)
Pris: 12500kr

En mixer som en hel dj's som varit med ett tag någon gång spelat på. Används som standard mixer över hela världen och kan hittas i båset på många stora dansgolv och den syns även ibland nya musikvideos och i en del liveframträdande m.m.

Jag kan förstå att många gillar den, jag skulle då inte vilja byta ut min på ett tag! Men jag kan då också tycka att den är lite väl överreklamerad.

Design:
Den finns i svart och silver, men ska du ha en i silver så får du åka till USA... När du mixar med den så förstår du varför så många gillar den, allt är väl överskådligt och knappar och reglar sitter mycket bra till, så jag skulle inte vilja påstå att jag hittar några fel där iallafall.

Funktioner:
Den har en mycket kraftig trebands equilzer (+12db/-26db), men den saknar däremot kill-knappar. Den är även utrustad med en Trim funktion så gör det möjligt att höja lite grann på nästa låt om det så behövs. Och skulle det vara så att det är svårt att höra skillnaden så är det bara att ta hjälp av VU-mätarna.

När det gäller att lyssna i lurarna så är det inga problem, det finns CUE-knappar som gör det möjligt att lyssna på kanal 1-4, master, Talkover och effekterna/sampler, Att kunna lyssna på samplern är till en mycket stor hjälp när du vill lägga det samplade beat'et i takt med musiken.
Mono-split (CUE-split) funktionen är även den mycket bra, lägger master i högra örat och de andra valda kanalerna i vänster.

Crossfadern har fått tre olika valbara kurvor, och är utrustad med Faderstart, fadern går att koppla till kanal 1-4, samplern och "thru" som gör att alla 4 kanaler (+sampler) kan spelas på samma gång, och då kan du istället ljustera ljudet med de separata volymkontrollerna som finns på varje kanal, samplern ljusteras via "Level/Depth". Även dessa är utrustade med faderstart, t.o.m samplern.

BPM-räknarna sitter bra till och räknar ut tempot på ca 2-4sec. Det finns två räknare, den ena är 3-siffrig och väljs med CUE-knapparna och den andra är 4-siffrig och väljs med "CH. Select" ratten på effekt delen. Med den kan du välja om du vill lägga effekterna på kanal 1-4, mic, master och om du använder crossfader "CH A" och "CH B". BPM-räknarna är även linkade till effekterna som gör det möjligt att få effekterna i "rätt" tempo. Dom går att lägga i tempo 1/2 3/4 1/1 2/1 4/1 och om inte det passar så går det att ljustera manuellt med "TIME" ratten.

Effekterna som finns med på mixern är ganska roliga och användbara för den kreative dj'n.

· Delay: är en kombination av "echo" och "trans", men istället för att allt ljud spelas i eko, så klipps det ner i valbar takt.

· Echo: är precis vad det låter som. Med "level/depth" kan du ställa in hur mycket ekot ska höras.

· Trans: lägger in tystnad varannat slag, det går också att välja så att den gör det snabbar resp. långsammare, påminner om "ljudet's strobb".

· Pan: panorerar ljudet mellan höger/vänster högtalare i vald takt.

· Filter: även kallad "WHA" effekt, går ned på de lägre frekvenserna och vänder sedan upp igen.

· Flanger: även kallad "JET" lägger in ett swischande ljud.

· Pitch: gör det möjligt att sänka takten resp. höja den, men den påverkar mest ljudet.

· Reverb: får ljudet att låta som det är långt bort eller att du står i ett rum bredvid festen.

Detta är bara en snabb förklaring över effekterna och kan vara ganska svår att förstå, men det är lugnt, i manualen finns det 6 sidor som förklarar effekterna mycket bättre.

Nackdelar:
Vid mycket bruk av effekterna så kan det uppstå ett irriterande klick varje gång "Tap"-knappen trycks till, det kan vara mindre lätt att uppfatta det om det är mycket ljud på alla frekvenser, men om låten är lugn så är det mycket irriterande. Samma problem finns även på CDJ-100s serien.

Ett annat problem som jag råkat ut för är att "Pitch" effekten har "fastnat" och efter det gick det inte att byta effekt och den enda lösningen var att stänga av mixern... kanske inte så kul när det är fullt ös, men det har tackolov bara hänt en gång, men när jag betalar dyra pengar för en mixer, tycker jag inte att en sån sak får hända!

Men annars är jag mycket nöjd med mixern, däremot så får den bara en 9:a, priset är lite väl för högt. Hoppas att dom lyckats bättre med DJM-3000.

Fördelar
· Bra bpm-räknare
· Kul effekter
· Rolig och kreativ att mixa med
· Bra kvalité och känsla
· VU-mätarna
· Faderstart med alla pioneer cd-spelare

Nackdelar
· Priset
· Klickande effekter

Betyg

Besökarnas betyg

Betyg: 9,0/10
Antal röster: 42

Sätt ditt egna betyg, klicka på stjärnorna!

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

googleads

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ