DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Recension Numark iDJ2

Recensioner Övrigt 
 Numark iDJ2

Recenserad av Gugge
2008-10-24

Test av Numarks iDJ2 med Firmware v1.09a
Test skriven och utförd av DJ Gugge Oktober 2008 för DJ portals räkning.

Ni får gärna citera ur denna test men ange DJ portal som källa. Eftertryckning och användning i kommersiellt syfte utan tillstånd av DJ portal eller DJ Gugge är inte tillåten.Inledning:
Det senaste året så har marknaden på DJ produkter förändrats ganska radikalt. Nu är det inte självklart att man som DJ väljer ett CD baserat system längre. En av de drivande anledningarna till detta är att det inte går att få tag på CDM utan du är idag nästan helt hänvisad till digital nerladdning av vissa singlar numera.

Numark har varit ganska så tidig på att hänga på den nya trenden att göra DJ spelare som stödjer Mp3 format. Numera är det USB hårddiskar eller ipod som man kan har sin musik på.
Numark har också under ett antal åt gjort ”allt-i-ett” paket, dvs mixer och spelare i en fysisk enhet. Det har givetvis både för och nackdelar som jag kommer till senare. 


Första intryck:
När jag fick paketet till kontoret och såg storleken och kände på vikten på paketet så kunde jag inte annat att tänka på f-n vad lätt och litet det verkar vara. Jag är ju van med en case som väger närmare 30Kg och är STOR!IDJ2 är ju så liten att den går in i en normal 3 radig skivcase. Sedan när jag kom hem och öppnade paketet och ställde upp spelaren så tänkte jag ”ja för att vara så liten så är ändå knappar och reglage i normal storlek”, det mesta av reglagen sitter där man som DJ brukar hitta dem. Skillnaden som jag la märket till är att det sitter tre stycken knappar på varje sida (Cue, Pause och Stutter). Jag är ju van med Play/Pause och CUE, men Numark har valt att ha 3 knappar för detta. Det är ju ingen skillnad funktionsmässigt jämfört med två utan bara ett annat förfarande att jobba på. Baksidan av spelaren så sitter det 2 st USB ingångar och ingångar för två ytterligare Line (CD eller Vinyl) som du kan använda på samma mixer. Det finns balanserad XLR ut och obalanserad RCA vilket jag tycker ska vara någon form av minimikrav för en mixer man kopplar till ett PA. För DJ:en hemma så kanske enbart RCA ut är Ok, men inte på en mixer man kopplar till PA. Power knappen och strömkontakten sitter på baksidan.
 
Mixerdelen:
Mixern är en 2 kanals mixer med krossfader. Det finns inga möjligheter att stänga av krossfader utan vill man inte använda den så får man ställa den i mitten. Du kan ändra krossfaderkurvan i 2 fasta lägen (gör du på framsidan till vänster).Du har 2 st UV mätare som visar antingen master volymen, eller Master/CUE kanalens volym. Lite vid sidan om den så har du en knapp för att ställa om för att få antingen Line eller Deck där deck är den inbyggda spelaren.  Du har en trekanals EQ för varje kanal och en Gain för varje kanal.  Mellan Line faders så har de mätare för sync av BPM. Högra framsidan av mixerns så har du kontroll för hörlurarna. Cue Mix A-B, du har en omkopplare för CUE PGM (master out) eller PFL (Pre fader levels). Du har en CUE Tone (eq till lurarna, samma som fanns på DJM 500 men togs bort till DJM600). Sedan så har du volymen för lurarna samt två stycken hörlursutgångar, en 1/8” och en 1/4”.


Spelardelen:
Den är ganska så enkel, du har CUE, Pause, Stutter (play) för varje sida. Du har en ganska så stort jogghjul och du har Loop in, loop out, Reloop, search, scratch och mode sittande ovanför jogg hjulet och ett Pitch regel på varje sida. Dvs det mest grundläggande man behöver på en kontroller. Man kan sätta på Pitch Key via mode menyn om du vill hålla tonhöjden, du kan också ställa om Pitch området, +-6, -+12. +-25, +25/-100
 
Du kan också ställa in tid kvar eller hur lång låten är i denna meny och även faderstart kan du sätta på eller stänga av i denna menyn.


Displaydelen:
Displayen sitter i mitten av spelaren och är förhållandevis stor och i färg. Det är lätt att navigera igenom menyer med hjälp av ratten precis nedanför displayen och med de små knapparna som sitter direkt under displayen.  Det finns även en S-Video utgång på baksidan för den som vill ha ännu större display. 

Användning:
Jag blev uppmanad av Numark generalagent att uppdatera spelaren till senaste firmware, så jag började med att ladda hem den från Numarks sida. Läste dok inte instruktionerna allt för noga mer än att man skulle lägga uppdateringsfilen i rooten på ett USB device, vilket jag gjorde.  Jag hade en 2.5” USB disk som jag kört med tidigare. Det visade sig att Numarks USB inte klarar av att driva 2.5” diskar utan extern strömförsörjning.  Jaja, jag letade reda på en 3.5” disk med separat ström försörjning och jackade in och la uppdaterings filen i rooten på den, Men icke, den disken var ju inte i FAT format. Så det slutade med att jag letade reda på en lite USB sticka som var formaterad i FAT16 och då fick jag igång uppdateringen.Så som vanligt, LÄS MANUALEN NOGA!!! Det står ju där att det ska vara en FAT formaterad USB device, så jag får ju skylla mig själv.
 
Numark har gjort som Denon (eller vem det nu var som kom på detta först) att skicka med ett program som man installerar i datorn för att indexera disken och skriva ner BPM och övrig information i den databas fil på disken för att snabba upp användandet senare. Jag testade först att lägga in ca 30GB med musik och låta Numarks program göra en fullständig indexering. Då programmet sa att det skulle ta över ett dygn att göra detta så avbröt jag och nöjde mig med 15 låtar i en folder. Tog ca 5 minuter att skapa en fullständig databas då. Sedan så jackade jag in disken i spelaren och satte på den. Spelaren hittade disken och det var enkelt att navigera ner i folder strukturen och ladda en låt till spelare A. Den CUE:as upp mer eller mindre på en gång, sedan är det bara att trycka play. Du får BPM värdet i övre hörnet och en stapel som visar hur långt låten gått.

Det går att jacka in en spelare utan indexerat den i datorn först, men då tar det mycket längre tid att ladda låtarna.
Hur fungerar den då att jobba med? Jag utgick lite att jag hade ett normalt Party jobb, då ligger kraven på snygga taktmixar lägre utan där fungerar cutmixar och 4 takters taktmixar utmärkt. Utifrån de kraven så fungerar spelaren jättebra. 


De flesta inbyggda BPM räknare visar ibland fel speciellt på salsa och reggae låtar då finns möjligheten att manuellt använda sig av TAP knappen.
Något ni bör se upp med är att använda Scratch funktionen. Det är i mina ögon oanvändbar, ni kommer att märka det själva då ni testar.
Enligt specen på spelaren så klarar den av både FAT, FAT32, NTFS och HFS+ filformat på USB enheten du jackar in.  Filformat är Mp3, Wav och AAC (dok att itunes kopierings skyddade AAC filer INTE kan användas). Jag själv testade enbart CBR 320 Bit/s rippade Mp3:or eftersom det är den standarden på format som jag valt till min vanliga DJ setup.  När det gäller just format på Mp3 filen så bör ni noga läsa Numarks forum om det finns problem med t ex VBR kodade eller filer som är kodade över 44.1 Khz. Det står inget i manualen om detta men forumen brukar ta upp mycket av det som inte står i manualen. Lika så står det inget om begränsningar i form av hur många låtar och foldrar eller storlek på disk man kan ha. Det kanske finns gränser på detta men som sagt, läs forumet eller ställ frågan om detta i Numarks forum om ni är nyfikna.
 En av de funktioner som man som mobil Party DJ verkligen kommer att älska är möjligheten att koppla in ett tangentbord och skriva in din sökning av låt som du precis fick önskning på men vet inte om du har.  Jag rekommenderar verkligen er att köpa ett litet kompakt tangentbord som är bakgrund belyst och ha med er. Det kommer att underlätta erat jobb mycket.


Omdöme
Detta är inte en spelare som ni kommer att se i DJ bås på större nattklubbar runt om i Europa, utan kanske som bar spelare eller för mobila DJ’s och där fungerar den mer än väl. Många nybörjare som vill ha ny utrustning bör också titta på denna lösning.

Man får väldigt mycket spelare och mixer för pengarna. Det går inte att jämföra iDJ2 som kostar ca 8690 kr med t ex min egen DJ bänk som kostar ca 37 000kr, utan man måste jämföra med andra lösningar i samma prisklass och där står sig denna lösning bra både i funktion och ljudmässigt.
DJ produkter som man jobbar med flera gånger i veckan slits oberoende märke. Nackdelen med ett kombinerat system är då man behöver serva t ex regel som glappar, då blir man av med hela spelaren, inte bara mixern som man blir om man har mixer/spelare var för sig.
 
Ljudkvalité - 8/10
Även fast den är liten så låter den helt OK, dok så tycker jag att EQ:n och Gain skulle ha ett större omfång. Jag personligen vill kunna sänka till 0 på Gain och minska mer än 12 db på EQ:n. Jag gillar att de har möjlighet att ställa hur mycket bas du vill ha i lurarna och att mixern har balanserade XLR utgångar.

Funktioner och effekter– 7/10
Scratch funktioner är som sagt undermålig och man kunde vara utan den, Skulle man låtit bli att implementera denna funktion så skulle betyget faktiskt blivigt en 8:a. Mycket bra att de gjort det möjligt att via ett tangentbord söka efter låtar. Stödet för olika filformat på lagringsmediet imponerar också.


Valuta för pengarna - 9/10
Du får allt vad du behöver som Party/Bar DJ. Skulle du vara nybörjare så är detta en bra spelare att börja med, inte allt för dyr, du får de grundläggande funktionerna du behöver.

Generalagent: Starfelt
Ca pris: 8690Kr

Det finns även att köpa till anpassad case med tillhörande tangentbord för iDJ2. Kostar 1990 Kr


Betyg

Besökarnas betyg

Betyg: 8,5/10
Antal röster: 8

Sätt ditt egna betyg, klicka på stjärnorna!

Kommentarer

DJ Watch

Dj A-baz (34 år)
Stockholms län / Sundbyberg

googleads

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ