DJ Portal lägger ner den 5:e oktober 2018. Fram till dess fungerar tjänsten som vanligt. Klicka för mer info.

Välkommen till DJ Portal, Sveriges största site för deejays och folk som söker deejays till bröllop!

Grundkurs i Fruity Loops 3 Del 2

Grundkurs i Fruity Loops 3 
 Del 2

Vid det här laget så har ni nog redan tröttnat på den tjatiga trummloop som vi gjort hittils. Därför ska vi nu göra så den får lite variation. Det känns även som om den är väldigt kort, och därför så gör vi varje pattern dubbelt så långt först. För att göra detta så vi gå in i Song settings som vi når genom menyn. Se bilden till nedan för att hitta

Song settings i menyn.
Klicka på bilden för större version


I det här fönstret ska du ändra "Bar length" så det blir 32 istället för 16. Detta gör att vi får två takter i varje pattern. Hur patterns fungerar beskrivs mer senare. När du ändrar det så märker du i bakgrunden att Patterneditor-fönstret blir bredare och du får en scrollningslist på det där nere.

Song Settings


Nu är mitt tips att du tar tag i kanten och drar i fönstret så det blir bredare och du kan se allting i det samtidigt. Sen så är det dags att trycka på några knappar till i Pattern Editorn, så att det ser ut ungefär som på bilden.  

Längre pattern
Klicka på bilden för större version

 

Nu blir det plötsligt lite mer variation, men ännu är det ju inte i närheten av en seriös låt. För att kunna göra en seriös låt måste vi ju kunna variera det så att det inte bara står och spelar samma sak om och om igen, så låt oss kolla på hur man gör det.

Om du har tittat runt lite och inte bara stirrat blint på det som vi skrivit om hittils i den här skolan, har du kanske hittat en sak som kallas för playlist. Om inte, så är det i alla fall den vi ska använda nu. Om du vet hur man får fram den så löser du det själv, annars så finns den på snabbknappen F5.
När du öppnar den kommer den att se ut som på bilden nedan.

Playlisten
Klicka på bilden för större version


Varje rad i Playlist motsvarar ett pattern, och ett pattern är det vi gjorde förut i skolan. När man börjar göra en ny låt så är det automatiskt Pattern 1 man redigerar.

Om du klickar på en annan rad så märker du att dina fint intryckta knappar som du gjorde tidigare försvinner. Lugn bara lugn, de finns fortfarande kvar om du klickar på raden där det står "Pattern 1" igen.

I fruityloops bygger du upp dina låtar med små block kan man säga. Du börjar med att forma dina block som du vill ha dem (i Pattern editorn) och sätter sen ihop dem till vad du nu vill ha (i Playlist-läget). Värt att notera är att du kan ha fler än ett pattern igång samtidigt.

Nåja... "Pattern 1" låter ju i alla fall lite trisst, så därför ska vi döpa om det. För att göra det så högerklickar du på texten där det står "Pattern 1" så kommer det upp en ruta där du kan skriva in namnet.

Döpa om patterns i Playlisten


Jag döper mitt pattern till "Ensam Hi-Hat" för det är ju precis vad det är. En bra tummregel är att alltid använda namn så att du kommer ihåg vad det är flera veckor/månader i efterhand genom namnet.
Nåväl, nu är det dags att vi börjar bygga upp något som liknar en låt. Ungefär som vi tryckte in knappar i Pattern Editorn när ett ljud skulle spelas så bockar vi för på samma sätt när ett pattern ska spelas i Playlisten.
Så, vi börjar med fyra takter med våran Hi-Hat genom att kryssa i de fyra första rutorna som bilden visar.

Se till att Patterns spelas i playlisten

DJ Watch

Choco Canel (34 år)
Stockholms län / Stockholm

Topplistor

V21

av DJ Thorbjörn för 2 år sedan

Justin C - Elvin ( Original Mix )

av justin ckmk för 3 år sedan

Sommarlista

av DjFrex för 3 år sedan

Current favorites, June 2015

av Lugg för 3 år sedan

Hardstyle

av Shisla för 3 år sedan

Sponsorer / samarbetspartners:

United DJ